Schoonheidssalon Nederland, waar u alle schoonheidssalons vindt

Wat kunt u doen tegen spataderen?

Naast het lichamelijke ongemak dat spataderen veroorzaken krampen en zware, pijnlijke en vermoeide benen zijn ze ook in cosmetisch opzicht geen pretje. De zichtbare, kronkelende, blauwe aderen vormen voor menig vrouw dan ook aanleiding om s zomers de korte rokjes en jurkjes in de kast te laten hangen en de benen te bedekken. Niet nodig, want spataderen kun je heel goed camoufleren met een goede dekkende creme. Als je spataderen wilt voorkomen hebben we de volgende tips:

Bewegen
- Vermijd langdurig rechtop staan zonder bewegen en ga af en toe een keer zitten. Iemand met een zittend beroep moet geregeld even opstaan en rondwandelen.
- Beweeg voldoende. Kies een sport waarbij je je beenspieren traint zoals joggen, wandelen, fietsen of zwemmen. Door deze bewegingen masseren de beenspieren de aderen en 'pompen' ze het bloed omhoog.
- Op blote voeten op zand, gras of grind lopen en op de tenen lopen zijn goede oefeningen.

Bloedsomloop stimuleren
- Ga niet te vaak of lang met je benen over elkaar zitten. Dit belemmert de doorstroming van het bloed, waardoor stuwingen kunnen ontstaan. Vermijd strak zittende, knellende kleding en hoge hakken.
- Leg de benen iets hoger dan de rest van het lichaam wanneer je rust of slaapt; het liefst wat hoger dan het hart. Dit bevordert het wegvloeien van het bloed en helpt oedeem afnemen.
- Neem geregeld een wisselbad. Houd de voeten drie minuten in een warm bad, vervolgens drie seconden in koud water en herhaal dit gedurende twintig minuten.
- Voorkom koude voeten, draag warme schoenen, kousen en kleding.

Geen rechtstraakse warmte op je benen
- Houd je benen zo veel mogelijk uit de zon. Zonnebaden is geen goed idee bij spataderen. De rechtstreekse warmte van de zon zorgt voor een extra uitzetting van de aderen in de benen. Om dezelfde reden is een sauna of een Turks bad niet aan te raden.
- Onthaar je benen niet met warme was, maar scheer je benen of wax ze met waxstrips.